• overzicht

TMA1064x588_01

Schakelen in de driehoek, cliënt, mantelzorger, zorgprofessional

Steeds meer mensen beseffen wat Anne4Care kan bijdragen aan zelfredzaamheid en eigen regie’.

De reis 

Nadat virtuele assistent Anne eerder dit jaar een ZonMw Parel kreeg, heeft bedenker Annemarie Johannes uitgebreid het podium gekregen in de digitale ZonMw-publicatie ‘Slimme technologie voor senioren: op reis van idee naar oplossing’. Steeds meer organisaties in de ouderenzorg kloppen bij haar aan voor een demonstratie van Anne. ‘We merken dat er veel behoefte is aan slimme technologie die ouderen ondersteunt in hun autonomie’.

Het begon in 2012 met een handig hulpmiddel: een digitale avatar voor de vader van Annemarie Johannes, die een beroerte had gehad. Hij noemde haar Anne. Inmiddels spreekt Anne 14 talen en helpt ze mensen ook elders in Europa. Voor de ontwikkeling van de avatar ontving Johannes eerder dit jaar een ZonMw Parel. Deze ereprijs heeft de aandacht voor Anne een stevige impuls gegeven. De belangstelling voor een demonstratie van dit digitale hulpmiddel voor mensen met geheugenproblemen of andere beperkingen is groot.

Enthousiasme voor Anne 

Johannes is een van de pioniers die nu ook uitgebreid aan het woord komen in het digitale ZonMw-magazine ‘Slimme technologie voor senioren’. Daarin vertellen ervaren zorgvernieuwers over hun reis van idee naar oplossing. ‘In mijn verhaal in het magazine vertel ik over de ontstaansgeschiedenis van Anne. Nadat mijn vader steeds enthousiaster was geworden, bleken ook anderen in zijn revalidatiegroepje graag met Anne te werken. Ik dacht: goh, dat is leuk, er zijn nog meer mensen die Anne zien zitten. Hier kunnen we misschien wel meer mee. Zo ben ik samen met Gibby Koldenhof Anne4Care gestart. Mede door subsidie van het ZonMw-programma Active & Assisted Living (AAL) en het inzetten van eigen middelen konden we onze eerste stappen zetten in de doorontwikkeling van Anne’.

Vroegtijdige herkenning van cognitieve achteruitgang, Anne werkt voor u 

In samenwerking met de Radboud Universiteit ontwikkelen wij de mogelijkheid om cognitieve achteruitgang vroegtijdig te signaleren. Bijzonder prettig voor de zorgverlener/ mantelzorger, omdat Anne een extra oogje in het zeil kan houden.

Anne helpt mensen met (beginnende) vergeetachtigheid, herinneren, plannen en zij biedt amusement.

Veel organisatie kampen met steeds maar toenemende werkdruk waardoor ze de zorg niet kunnen leveren die is beloofd. Met de inzet van Anne4Care redden cliënten zichzelf langer thuis en krijgt uw personeel weer de ruimte om echte menselijk zorg te bieden. 

Zelfredzaamheid en eigen regie 

Johannes is blij met de toenemende aandacht voor preventie en eigen regie en zelfredzaamheid in de ondersteuning van ouderen. Anne is op deze terreinen ook behulpzaam voor andere groepen, bijvoorbeeld in de verslavingszorg. ‘Ik roep iedereen op om contact op te nemen. Zorgorganisaties die een demo willen voor hun cliënten kunnen bij ons terecht. We komen dan langs met Anne en laten mensen heel concreet ervaren hoe ze een maatje kan worden. We horen het vaak: met Anne heb je altijd een vertrouwd gezicht in huis’.

De meerwaarde van Anne 

Johannes hoopt dat ze met haar verhaal – en met de Parel – nog meer organisaties in de ouderenzorg weet te bereiken. ‘We merken dat steeds meer mensen beseffen wat de meerwaarde van Anne is. Als virtuele assistent ondersteunt ze ouderen in hun dagelijks leven, zodat zij zoveel mogelijk zelf de regie blijven behouden. Anne leest nieuws voor in een gewenst tempo en herinnert aan afspraken, activiteiten, medicatie, eten en drinken. Dat is niet alleen goed voor ouderen zelf en hun naasten, we hebben ook uitgezocht hoe Anne de zorgkwaliteit verhoogt en de maatschappelijke kosten verlaagt’.

Meer informatie 

‘Slimme technologie voor senioren: op reis van idee naar oplossing’ is gelanceerd tijdens het CareTech Congres op 17 mei 2022. Dit congres heeft als thema ‘Technologie voor de ouderen- en gehandicaptensector’ en is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in deze sectoren. Kijk voor meer informatie over het AAL-magazine op www.zonmw.nl/reisverhalen. Meer informatie over de ZonMw Parel voor Anne staat op de website van ZonMw.

Voor een demo kunt u contact opnemen met Annemarie Johannes van Anne4Care of vraag een demo aan op onze website

Voor persvragen of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met woordvoering via +31 (0)575 787 424 of via info@anne4care.nl

Lees ook

Thuis met Anne wint ZonMw Parel

Scroll naar boven